Bramen

viereneenhalve kilo bramen plukten we zaterdagmiddag in het zonnetje. In de Egmondse Duinen. Dat was heerlijk. (Tot het moment dat ik zondagochtend wakker werd met een stramme rug en benen als een 94-jarige, maar dat nemen we voor lief ;))

Die bramen werden vervolgens gewassen en ingekookt…

Paniek! Er waren niet genoeg lege potten in huis! Dus we togen op zondagmiddag naar de dichtstbijzijnde geopende supermarkt voor potten…

We kochten daar dan maar de goedkoopste appelmoes… Een ander alternatief was er even niet..

De man had gelukkig geen problemen met het verorberen van al die appelmoes 😉

En voila! Dit is het eindresultaat. Bramenat van eigen bodem.
De Jam volgt nog.

Wat is bramenat??
Bramenat is een term van mijn oma. Ik weet eigenlijk niet of het wel officieel bestaat. Anyway. Het is eigelijk het uitgekookte sap van bramen. Nadat je dit hebt gekookt, kun je het inmaken met wat custard en suiker, en dan krijg je een heerlijke zoete bramensaus voor over vla, ijs en wat je eigenlijk maar wilt. Nostalgisch lekker!

Hoe maak ik bramenat?
Dat is niet moeilijk: De bramen inkoken met een klein laagje water op de bodem van de de pan, totdat de bramen roze van kleur worden. Vervolgens zeef je de bramenresten uit het sap en vul je potten met het hete sap tot de rand. Even omkeren, en klaar!
NB. Dit proces neemt wel vrij veel tijd in beslag. (Uitkoken, zeven, uitkoken, zeven, nog meer zeven, de keuken schoonmaken na al dit uitkoken en spetteren, u snapt het)
De tijdsinvestering is het echter meer dan waard! Ha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *