De uitdaging: een jaar lang geen nieuwe kleding: kwartaaloverzicht 1

Het begin van het jaar 2013 bracht mij veel dingen, waaronder nieuwe inzichten.
Een van die nieuwe inzichten kwam tot het voornemen om heel 2013 geen nieuwe kleding voor mezelf te kopen.
De reden? Legio.
De belangrijkste?
– Het bespaart me geld, wat ik dan vervolgens kan investeren in m’n nieuwe (in aanbouw zijnde) huis.
– Het is milieubewust, want ik koop geen nieuwe, milieuvervuilende kleding.
– Ik heb een chronisch ruimtegebrek in m’n huidige woning. Dus nieuwe kleding kan er eigenlijk echt niet bij. (tenzij ik iets weggooi, maar daar ben ik dus nogal slecht in)

Dus in navolging van een aantal bekende blogsters raakte ik geinspireerd door dit idee, en besloot de volgende spelregels op te stellen:

– Ik koop in heel 2013 geen nieuwe kleding, afgezien van (indien noodzakelijk!) onderkleding en schoenen.
–  Ik mag wel tweedehands kleding kopen bij kringloopwinkels, of kleding zelf maken van (vintage) stoffen. De doorloopsnelheid is hiervan echter zo langzaam dat ik waarschijnlijk een heel jaar vooruit kan zonder enorme bergen stof te kopen. (O, wacht.. waarom kocht ik dan die hele berg lappen?! :P)
– Mijn huidige kleding draag ik af en gooi ik weg, doe ik naar de kringloop indien niet meer passend of naar mijn zin, of vermaak ik tot andere kledingstukken.

Ik stimuleer ondertussen mijn eigen micro-economie door besparingen, en de Nederlandse economie wordt ondertussen nog genoeg door mij gestimuleerd door de aanschaf van allerhande andere zaken (zoals een huis), dus twee vliegen in een klap. 🙂

Ik had verwacht dat dit echt een enorme opgave zou zijn.
Eigenlijk valt het wel mee.
Het lijkt wel of het universum met mij is; in de kringloopwinkels tref ik de afgelopen maanden pareltjes van vintage kleding aan. Het zo gewenste oversized gebreide vest waar ik op kwijlde op internet vond ik in een gelijkende versie voor 3 euro bij de kringloop.
Ik vond er eveneens een schattig rood blousje, een bloemenjurkje en een retro bloemenrokje. Allen voor een paar euro.

Waar ik eerst urenlang kon shoppen op het internet bij grote ketens zoals H&M en Zalando kan ik me nu echt de koning te rijk voelen met een kringloopvondst. Ik besteed geen tijd meer aan het retourneren van pakketten en bijbehorende ritjes naar het postkantoor, tranentrekkende e-mailconversaties over het terugstorten van betaalde bedragen en stress omdat het pakket weer eens kwijt is geraakt in de post/op de straat/bij mijn brievenbus/bij een van mijn duistere buren is bezorgd.

Het voelt als een bevrijding. Geen drukke winkelstraten en slecht verlichte paskamers meer. Ik gooi zonder moeite de nieuwste folder van H&M bij het oud papier. Ik houd tijd over om dingen te naaien, breien en haken.
Ik ontdek “nieuwe” kledingstukken achterin mijn kast waarmee ik weer nieuwe combinaties maak. Of ‘pimp’ een bestaand vestje met strijkvelours tot een nieuwe.

De uitdaging gaat me goed af, dus ik heb hem uitgebreid. De doelstelling die erbij komt is om ook zoveel mogelijk cadeautjes te geven die zelfgemaakt zijn.

Ik begon al met een setje kraamcadeautjes: van een paar reststukjes stof naaide ik een wikkeljurkje. Ik maakte van een restje fleece een schattige muts met oortjes en haakte van wol die ik had liggen een mutsje met fluo bloemen.

En het voelt goed!

Het kraamcadeautje 🙂

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *